Despre cum mi-am găsit fericirea într-o ceaşcă…şi în imaginea Vezuviului

Ştiam că dacă planul era să stăm aproape 3 săptămâni în Roma, nu voi putea nici în ruptul capului să rămân doar în Roma. El nu ştia dar mai degrabă cred că simţea că urmează să fac mai mult căutări, ca într-un final să îl mai anunţ de încă o locaţie (altă în afară de Tivoli). De ştiut, nu ştiam nici eu unde: să ne aventurăm în nordul sau în sudul Italiei? Pizza şi gelato în Florenţa sau pizza şi gelato în Napoli? Cum puteam să mă hotărăsc atunci când Italia toată este una dintre cele mai mari slăbiciuni ale mele, când numele tuturor oraşelor sună atât de fermecător şi când mâncarea este la fel de apetisantă peste tot? Nu! Decizia nu putea fi luată în grabă. Trebuia să mă documentez riguros şi cu cea mai mare seriozitate. Prima oprire şi una dintre corzile sensibile: Pinterest.

Şi atât… pentru mine căutarea s-a încheiat chiar acolo, chiar atunci, în primul minut de la începere şi de la primul şi singurul buton de ‘search’ pe care l-am apăsat. Îl sun imediat şi îl anunţ:

‘- Dragă, noi trebuie să ajungem şi în Napoli’
‘- Ai înnebunit!’

Şi da, recunosc, avea dreptate, dar mai ştiam că nu conta cum: era obligatoriu ca noi să ajungem pe pământ napoletan.

Acum, pentru cei care se întreabă de ce şi cum a fost posibil, ca acea ‘căutare serioasă şi riguroasă’ să se fi încheiat în mai puţin de un minut, unicul vinovat de acest fapt se face poza de pe rândul al doilea al panoului meu de Pinterest, care parcă îmi luase minţile. Setasem poza ca desktop pe laptop şi home screen pe telefon, o vedeam de n-spemii de ori în zi iar inima şi mintea mi-o luau la goana de fiecare dată când o priveam.

923f0d7210205a48b14181156c181956Sursa:Pinterest. Copyright: edella / via shutterstock.

Câteva luni şi câteva felii de pizza mai târziu urcam cu funicularul acolo unde aveam să îmi găsesc în sfârşit liniştea – cel puţin pentru moment. În mâna ţineam strâns o vedere – copia fidelă a pozei care mă adusese acolo; şi uite-mă ajunsă exact unde trebuia să fiu, cuprinzând cu privirea tabloul la care visasem timp de câteva luni, iar inima mea, săraca, parcă în loc să se liniştească se încăpăţâna să bată şi mai repede.

na4

Oare acesta sa fie secretul: să visezi până visele devin realitate? De sus surprindem vârful Vezuviului dezgolit fără grabă şi cu bun-simt de către albul cerului, iar în jos, cu mai puţin bun-simt ne agita nebunia napoletană: străduţele acelea mici şi întunecate, care ascund cafenele ce nu caută să atingă notorietatea Starbucks-ului dar care pentru nici 2 euro îţi servesc unul dintre cele mai veritabile espresso. N-am avut numele scris pe vreun pahar de plastic al unei cafele ‘to go’ dar în momentele în care simt că trebuie să închid ochii pentru câteva minute de linişte, retrăiesc minutele în care nu făceam altceva decât să beau un espresso într-o cafenea total necunoscută, pe una dintre străduţele tipic italieneşti: un du-te-vino continuu de scootere , cu rufe întinse pe sârme chiar deasupra capului nostru. Mă-ntreb: ‘oare de ce? De ce nu pot oare retrăi unul dintre momentele în care zăceam întinsă pe-un şezlong în Tunisia, spre exemplu? Oare chiar asta este ce m-a marcat cel mai mult vara trecută: un espresso şi imaginea Vezuviului?’ Ciudat lucru şi fericirea asta. Numai în secunda în care deschid ochii, realizez cât de bine s-a ascuns în cele mai mărunte lucruri. Sau poate că pur şi simplu nu m-am săturat de mărunţişul acesta şi de sentimentul pe care mi-l dădea un espresso, după atâtea străzi ticsite cu turişti, bătute în lung şi-n lat. Nu că cineva s-ar putea sătura vreodată să lenevească pe-un şezlong. Sau poate că da?!

Nu ştiu, o să mai inspectez problema şi poate o să înţeleg şi ce înseamnă toată această fericire ascunsă într-o ceaşcă de espresso. Până una alta, mi-am schimbat iar desktop-ul şi home screen-ul telefonului: Angkor Wat. Poate liniştea o să fie prima care o să-mi iasă în cale într-o dimineaţă pustiită de turişti. Şi poate după un colţ o să dau iar peste fericire, de data aceasta ascunsă într-o maimuţă mai prietenoasă.

na1

na2

na5

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s