God save the Queen

Cu atât de mulți cunoscuți care au vizitat Londra, ai crede că eram pregătită, că detaliile și poveștile lor m-au captivat și mi-au ghidat pașii către Regatul Marii Britanii. De fapt nimeni nu a încercat să mă convingă, cu mai mult sau mai puţin patos,  să vizitez Londra. Detaliile primite au fost  mai mereu destul de sărace şi lipsite de orice fel de culoare şi entuziasm, astfel încât să îmi pot imagina o astfel de călătorie. Și totuși am decis să accept provocarea; poate eu voi găsi verdele ce dă viață Londrei, poate eu voi descoperi albastrul nepătat și roșul cel mai sângeriu… Și am reușit. Iarba e mai verde și miroase a proaspăt în Hyde Park, cerul este mai limpede privit de pe Tower Bridge iar roșul cabinelor telefonice și al cutiilor poștale oferă peisajului un aer de regalitate.

P1030892

1.Savoarea Londrei

Nu aş putea spune că tradiţionalul ‘Fish’n chips’ se numără printre cele mai deosebite delicii culinare dar Londra compensează la acest capitol cu alte comori ascunse; Camden Market, Borough Market sau Leather Lane Market sunt doar începutul unei liste lungi. Reţete din toate colţurile lumii dar şi specialităţile locale m-au întâmpinat încă de la intrare si m-am rătăcit mai repede decât am crezut printre zeci de arome, gusturi şi culori. Am trecut în grabă pe lângă standuri, întâi pentru a îmi face o idee, pentru a mă familiariza cu locul, după care am hotărât să îmi reiau explorarea, de data aceasta, cu şi mai multă atenţie, cu şi mai multă poftă şi inspirând mai profund decât la început Am admirat fiecare stand în parte, gândindu-mă că nu trebuie să fiu, obligatoriu, în vreun restaurant ce se mândreşte cu cel puţin o stea Michelin, pentru a descoperi bunul gust şi la propriu şi la figurat, pentru a descoperi respectul şi preocuparea pentru turisti si nu numai. Nu! Food marketurile din Londra sunt mai mult decât atât; am găsit acolo arta culinară în formă ei nativă, ca dar de la Dumnezeu, bucătari dornici să îţi explice despre fiecare preparat în parte, măsuţe de lemn ca în vârf de munte şi scobitori pe post de tacâmuri. Nepretenţios şi, totuşi, atât de pretenţios! Si ce savoare…

markets_map20160216_121532

 

2. Chopsticks at the ready

Ne-am trezit aruncaţi pe alei decorate cu lampioane, dragoni şi simboluri chinezeşti şi salivam la fiecare pas, în faţă şiragului de restaurante sau ‘Take away, sub imperiul aromelor secrete, inventate de secole, plutind dinspre mâncarea aburindă. Ne-au sclipit ochii în faţă grandioaselor porţi chinezeşti, despre care, îmi amintesc atât de clar cum au reuşit să îmi smulgă mai mult decât un singur ‘Oau’- să mă fi tot minunat vreo 10 minute, încontinuu. Ne-am împins şi am fost împinşi de către toată marea aceea de turişti curioşi; toţi o ‘gură-cască’ şi toţi cuprinşi de febra ‘Noului An Chinezesc’ ne strecuram cum puteam de-a lungul străduţelor din Cartierul Chinezesc, asimilând a nu ştiu câta schimbare de decor pe care Londra ne-a întins-o, cu atât de mult fast, de altfel, la picioare.

P1030902

P1030907v3P1030904

3.‘No cycling-ul’ Londrei

Abia acum, la sfârşitul călătoriei, ajunsă acasă şi rememorând totul în linişte, mi-am stabilit si singurul cusur pe care l-am gasit la Londra: ‘NO CYCLING’-ul scris cu majuscule la intrarile din parcuri.  Nu, nu este o glumă, pentru că abia mai tarziu am aflat că plimbatul cu bicicleta in zonele neamenajate ne-ar fi putut costa aproape £50.  ‘Doamne-ajută!’, am rămas totusi cu banii in buzunar!  Tot răul spre bine, pentru că după ce am scăpat de ‘ghimpele’ cu NO CYCLING de prin parcuri, ne-am purtat bicicletele inchiriate pentru £2 la colt de stradă,  de-a lungul canalelor londoneze, lăsand in urmă aglomeratia principalelor puncte turistice.

nocycling

P1040175

4. Magia Londrei

Am cu totul alte destinaţii în minte atunci când mă gândesc la locuri magice, dar unde altundeva ai mai putea să ajungi la ‘Platforma 9 şi ¾ ‘, cum altfel te-ai mai plimba ‘Diagon Alley’ sau în ‘The Great Hall’?
Asta e pentru cei care încă visează cu ochii deschişi şi pentru cei care încă speră ca într-o zi să primească o scrisoare de la Hogwarts. E pentru cei care şi-ar dori o baghetă care să-i aleagă şi un Knight Bus în nopţile în care sunt singuri pe stradă. Şi nu în ultimul rând, aceasta este pentru cei care ştiu că, într-un fel sau altul, există măcar un strop de magie în cotidianul fiecăruia.

P1030943

5. After school

Vermeer, Monet, Marele incendiu al Londrei din 1666, Bellini, van Gogh, Rembrandt, obiecte aparţinând Romei mediavale, Rosetta Stone trecutul a zeci de culturi şi popoare, aranjate riguros in vitrine. Optiunile sunt nenumărate pentru toţi iubitorii de artă sau, lasand la o parte aerul de ‘pour les connaisseurs’, chiar şi pentru ghiniostii fugăriţi de ploaie pe străzile Londrei.

20160214_164756

20160214_170416

20160214_162204

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s