Chilipir de Berlin

Recunosc: prima întâlnire cu Berlinul nu a fost nici pe departe şi dragoste la prima vedere. Poate şi pentru că era acea perioada de trecere între toamna şi iarnă, cu străzi lipsite de agitaţia şi culoarea din timpul verii, de terasele din faţă restaurantelor, cu precipitaţii undeva între ploaie şi lapoviţă, peste care am adăugat şi temperaturile deloc prietenoase peste un strat prea subţire de haine (care venea la pachet cu prea mult optimism).

Spre marea mea mirare, în cea de-a doua excursie, undeva la mijlocul lunii iulie, vara a schimbat radical ‘faţada’ Berlinului şi spre bucuria mea am văzut adevăratul spectacol al Berlinului, iar neîncrederea cu care sosisem în capitală s-a risipit mai repede decât mai aşteptam.

“You are crazy, my child. You must go to Berlin.”

Când am început organizarea excursiei în Berlin nici prin gând nu mi-a trecut că voi avea norocul unei capitale atât de înţelegătoare când vine vorba de un buget redus. Nu exagerez când spun că banii cheltuiţi în Berlin au fost aproape doar pe mâncare şi suveniruri; este cu adevărat o locaţie extrem de accesibilă, cu nenumarate atracţii turistice care nu necesită şi bilet de intrare.

Essentials

Transport

Biletele de transport au preţuri diferite în funcţie de zona (A/B/C) şi pot fi achiziţionate bilete pentru o călătorie (valabile timp de 2 ore, indiferent de numărul de transporturi în comun schimbate)/ o zi/ 7 zile, respectiv bilete pentru grupuri de 5 persoane.

Pentru mai multe informaţii şi preţuri actualizate, găseşti totul aici.

Cazare 

Ca aproape in fiecare oras, am ales sa mergem cu Airbnb. Opţiunile sunt nenumărate, preţurile foarte accesibile şi ceea ce mă face să aleg mereu această variantă este şansa de a locui cu cineva care cunoaşte oraşul şi imi poate oferi sugestii şi secrete turistice, care mi-au dezvăluit, mai de fiecare dată, o cu totul altă faţă a oraşului.

‘One day trip from Berlin’

La aproape 30 de minute de Berlin, vei paşi într-un tărâm de poveste: orăşelul Potsdam, una dintre cele mai frumoase comori ascunse ale Germaniei. Ar fi păcat să pleci la drum fără a rezerva o zi acestei excursii, care te va face să îndrăgeşti şi mai mult Germania.

20150726_154835

Free City Tour

De departe cei mai cu cap cheltuiti bani din toată excursia. Noi am ales să mergem cu cei de la Original Europe Tours  si totul a fost extraordinar. Trei ore in care istoria a fost minunat impletită cu povesti, păreri, idei si tips & tricks legate de Berlin.

Cei de la Original Tours nu sunt singurii care organizează astfel de tururi in Berlin. Mai puteti opta si pentru cei de la Sandemans. Personal, am avut şansa să particip la tururile lor si în alte oraşe şi nu am fost dezamăgită.

“Berlin is rather a part of the world than a city”

Odată rezolvate transportul şi cazarea, nu ne-a mai rămas decât să ne bucurăm de cele 3 zile pe care urmă să le petrecem în Berlin. Am rămas surprinşi să realizăm câte lucruri pot fi admirate gratuit în Berlin, aşa că am făcut o lista a atracţiilor turistice, pe care le-am descoperit în timpul vizitei noastre.

20150725_172721

1  Poarta Brandenburg (Brandenburg Gate)

Fiind de departe unul dintre cele mai importante şi vizitate monumente ale oraşului, Poarta Brandenburg reprezintă unul dintre simbolurile moderne ale păcii, înfăţişând-o chiar pe zeiţa Păcii intrând triumfătoare în oraş. În timpul diviziunii Germaniei şi a Berlinului, Brandenburgul a fost martorul multor evenimente istorice marcante ale Germaniei naziste, evenimente despre care merită să citeşti pe îndelete. Dacă vrei să scapi de aglomeraţia de peste zi, primele ore ale dimineţii sunt perfecte pentru a admira nestingherit unul dintre cele mai faimoase monumente ale Berlinului.

20150725_153711

Memorialul Holocaustului

Inaugurat la 60 de ani de la căderea regimului nazist, Memorialul Holocaustului este realizat din aproximativ 2700 de blocuri de piatră şi se întinde pe o suprafaţă de 19.000 de metri pătraţi. Este cu siguranţă ceva ce merită văzut şi contemplat în linişte. Din păcate, foarte mulţi turişti uită adevărată semnificaţie a monumentului care comemorează cele 6 milioane de evrei omorâţi de partidul nazist; aşa că rătăceşte-te printre lespezile de piatră şi nu uita că bunul-simt este cel mai mic efort pe care trebuie să îl depui. Indiferent dacă istoria ta scârţâie sau nu în legătură cu ce a însemnat Holocaustul, îţi recomand să cobori în galeria de sub monument şi să retrăieşti poveştile celor câtorva mii de suflete ce au fost chinuite pe vremea Germaniei naziste. Dacă la Galeria de Est, vei avea neplăcuta surpriză de a găsi desenele orginale ascunse undeva în spatele a câtorva sute de alte semne facute de turisti, Memorialul Holocaustului rămâne încă neatins fiind acoperit de un strat de protecţie împotriva oricărui graffiti sau semn neo-nazist.

Spre deosebire de monumentul în sine, care poate fi vizitat la orice ora din zi şi din noapte, centrul de informare împreună cu galeria(aflate sub monument) au un program de vizită şi un control ca la aeroport chiar la intrare. Nu este nevoie de nicio rezervare în avans.

Program                 Apr.–Sept.:  Marti-Duminica 10am – 8pm

Oct-Mart.: Marti-Duminica 10am-7pm

20150724_135902

Holocaust-Museum-21

3  Reichstagul

Parlamentul Berlinului se găseşte şi el tot în apropierea atracţiilor turistice deja amintite, cu atât mai mult că şi aici accesul este gratuit, iar singurul lucru pe care trebuie să il faci este o rezervare –aici-cu cateva zile bune inainte.

4  Memorialul homosexualilor torturati de nazisti

Aflat tot în preajma Porţii Brandenburg, un pic mai ascuns de privirile sutelor de turişti, memorialul nu este altceva decât un bloc de beton, cu o fereastră în care rulează permanent o scurtă filmare cu doi bărbaţi care se sărută. Nu există ora de închidere sau de deschidere, monumentul fiind accesibil în orice zi a săptămânii.

4581677313_dc70a17b97_b

5  Tiergarten

Vei găsi aici unul dintre cele mai mari şi mai frumoase parcuri din Berlin. Atât de multe locuri ascunse, băncuţe risipite ici-colo, locuri perfecte pentru un picnic, iepuraşi curajoşi şi păsări prietenoase. Frumuseţea parcurilor te va acapara mai repede decât ţi-ai putea imagina, iar pentru un zâmbet şi mai larg îţi propun să închiriezi o bicicletă, pentru că spre deosebire de parcurile Londrei aici nu vei fi întâmpinat cu ‘NO CYCLING’ la intrarea în parcuri.

 

20150725_150025

20141115_120538

6  Flea Market

Târgurile nemţeşti sunt cu siguranţă unul dintre motivele pentru care duc dorul Germaniei. Aici vei găsi adresele şi programul fiecărui Flea Market din Berlin. Merită să îţi faci timp să trăieşti experienţa unui astfel de târg, nu doar pentru atmosfera de acolo cât şi pentru toate lucrurile vintage pe care le poţi admira sau cumpăra (aviz colecţionarilor de timbre, monede, scrisori, poze vechi şi în mare parte…aproape orice altceva)

c5c3b8b3cb708ff45d07e82f11ac7479

photo source:madeofstil.com

“Berlin is the newest city I have come across. Even Chicago would appear old and gray in comparison.”

7  Zidul Berlinului-East Side Gallery

Cea mai mare parte rămasă încă în picioare, din ceea ce a fost Zidul Berlinului, unde vei putea să admiri peste 100 de opere aparţinând mai multor artişti din toată lumea. Din pacate, majoritate lucrărilor originale încep să devină de nerecunoscut sub toate semnăturile pe care din ce în ce mai mulţi turişti ard de nerăbdare să le lase ca un suvenir personal în Berlin.

20150725_124122

“Berlin is a pulsing, exciting city with so many varied and distinctive neighborhoods, iconic history all around, great food at all levels and from every corner of the world … an excellent place to set up camp and make a great record.”

20141116_110110

20141116_11101220141116_111424berlinwl

8  Insula Muzeelor

Atât pentru a vizita Domul cât şi cele 5 muzee va trebui să plăteşti la intrare, însă dacă nu eşti tentat să le studiezi îndeaproape, te poţi plimba liniştit printre toate aceste clădiri sau te poti odihni pe spatiile verzi, care in zilele călduroase devin neincăpatoare pentru turisti şi berlinezi deopotrivă.

20150724_111916

Gradinile Castelului Charlottenburg

Dacă pentru a vedea interiorul castelului trebuie să scoţi din buzunar 10 Euro, accesul în grădini este gratuit pentru turişti. Grădinile sunt absolut impecabile şi locul este minunat pentru a admira castelul de la doar câţiva paşi distanţă.

“The greatest cultural extravaganza that one could imagine.”

20150725_181203

10 Checkpoint Charlie

Unul dintre cele mai cunoscute puncte de frontieră poate fi vizitat azi pe o străduţă plină de oameni, care stau la rând pentru a se poza (poza nu este gratuită!) cu cei doi ‘soldaţi’ aşezaţi ‘strategic’ la ceea ce obişnuia să fie Checkpoint Charlie. Ceea ce este minunat pentru toţi turiştii curioşi sunt afişele mari dispuse de-a lungul străzii, pe care vei găsi poze vechi, hărţi şi explicaţii referitoare la una dintre cele mai negre pete din istoria Germaniei.

20141116_102545

Ieftin, nu? E atât de uşor şi de accesibil să vezi unele dintre cele mai importante şi deosebite atracţii din capitala Germaniei. Mi s-a părut extraordinar de cât de multe ne-am putut bucura în Berlin fără a cheltui mai mult de 10 Euro pe bilete. N-aş duce încântarea mea chiar până la extrem, numind Berlinul un ‘muzeu imens în aer liber’, deşi….

20150725_181313

“Berlin combines the culture of New York, the traffic system of Tokyo, the nature of Seattle, and the historical treasures of, well, Berlin.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s