8 motive pentru care m-aş intoarce in Germania

Anul în care am locuit în Germania a fost şi anul care m-a ‘şcolit’ cel mai mult, care mi-a deschis ochii şi mi-a schimbat părerile; am fost deopotrivă extrem de încântată dar şi…dezamăgită de lucrurile care mă înconjurau zi de zi, dezamăgiri care m-au făcut cu siguranţă să îmi schimb prisma prin care vedeam şi judecam România. Dar indiferent de ‘minusurile’ pe care le are Germania, eu, recunosc, m-am îndrăgostit iremediabil de ea. M-a convins destul de repede cu toate locurile frumoase pe care le are de oferit, cu arta ce mă întâmpina la fiecare colţ de stradă, cu toată istoria ascunsă în fiecare pavaj, cu splendoarea târgurilor de Crăciun şi multe alte lucruri care probabil ar face acest articol mult mai lung decât a fost preconizat. Nu pot şi nici nu vreau să recomand nimănui să fie turistul unui singur oraş şi cu atât mai mult să fie doar ‘turistul de capitală’, o parte dintre motivele pentru care nu fac asta urmând să le enumăr deşi, din păcate, entuziasmul îmi este ascuns în spatele laptopului.

1 Parcurile nemţeşti sunt o adevărată frumuseţe; pajişti imense, familii care se plimbă cu bicicletele sau care vâslesc în canoe pe râuleţul care străbate parcul, oameni care aleargă, care citesc, sau care pur şi simplu se relaxează la un picnic. Atmosfera este una pe care merită să o gusti fie şi numai pentru o ora. Nu te aştepta să găseşti gunoaie, coji de seminţe sau câini pe care trebuie să îi ocoleşti. Nu! Aşteaptă-te că după nici 10 minute de mers să realizezi că eşti într-o pădure, aşteaptă-te să vezi lebede prietenoase şi iepuraşi care se ascund după tufişuri. Vei găsi întinderi imense de natură în starea ei ‘brută’, total sau abia atinsă de mâna omului.

20141018_162141

20141009_14265520150611_171302

20150430_1417

2 Wurstii pe care îi vei găsi de cumpărat la fiecare colţ de stradă sunt delicioşi. Dacă vacanţa ta în Germania se întinde pe mai multe zile, varianta cea mai ieftină ar fi să îţi cumperi chiar tu de de la supermarket un pachet de Bratwürste pe care ţi-i poţi pregăti atât de uşor în casă, exact ca cei de la tonetele de pe stradă.

Wurst_(Sausage)_Sandwich_-_Dresden_-_Germanyphoto source:wikimedia commons

3 Uşurinţă de a călători între oraşe este un mare avantaj, mai ales pentru cei care au decis că un rucsac şi o harta este tot ce au nevoie pentru a vedea cât mai multe. Spre deosebire de Belgia, aici nu vei găsi bilete de tren prea ieftine, aşa că nu te-aş sfătui să alegi această metodă. Pe de altă parte, tot răul spre bine, deoarece există Meinfernbus Flixbus, companie al cărui site îl poţi accesa aici şi unde vei găsi curse în aproape orice locaţie din Germania (şi nu numai) şi la preţuri cu mult mai mici decât cele ale biletelor de tren. Uşurinţa de a călători trece şi dincolo de graniţele ţării, datorită poziţiei Germaniei pe hartă. Bilete de autobuz găseşti de asemenea şi spre Olanda sau Elveţia precum  şi zboruri spre orice altă destinaţie, de pe aeroporturi ca cele din Berlin sau Frankfurt.

634ae99f4260ecd50cc8620ed10f9d0cphoto source:lost at e minor-a book of maps you actually want to own

4 Flea Market. Ah, cât duc dorul atmosferei de acolo! Argintărie, discuri vechi, haine, jucării, cărţi, scrisori…şi câte şi mai câte. Poate îţi sună a fi un mare bâlci şi de fapt, chiar asta şi este dar nu te gândi la genul de târg pe care îl avem în România. Ce te asteaptă, este de fapt un anticariat în aer liber, în care poţi găsi o mulţime de comori ascunse şi de unde se pot alege cele mai speciale suveniruri.

img_4932photo source:pearlsandpannacotta.wordpress.com
20141004_151727

5 Weihnachtsmarkt sau târgul de Crăciun, care este deschis între 22/23 Noiembrie şi 23 Decembrie în aproape toate oraşele din Germania, este cu siguranţă una dintre cele bune motive pentru care să vezi Germania. Dacă totuşi ai vizitat deja această ţară dar nu ai fost la niciun târg de Crăciun, programează-ţi un city break în oraşe că Berlin, Cologne sau oricare altă locaţie spre care găseşti zboruri accesibile şi vei redeveni copil pentru câteva zile sub farmecul tuturor dulciurilor, aromelor şi jucăriilor.

Weihnachtsmarktphoto source: eurokulture.missouri.edu

20141129-Bimringham-Weihnachtsmarkt-992810822139_869771569742460_593141617_n

6 Oamenii. Nu o dată mi-a fost dat să aud de ‘oamenii reci’ din Germania, iar noi românii spunem asta atât de des şi cu o asemenea convingere, de parcă ar fi ceva de care trebuie pe cât posibil să te fereşti. După un an petrecut acolo, încă mă întreb dacă cei care spun asta chiar au cunoscut mai mulţi nemţi ‘reci’ sau pur şi simplu duc mai departe această părere pe care au cules-o, la fel ca şi mine, de prin toate părţile. Personal, am avut şansa să observ oameni care se ofereau să mă ajute şi în momentele de rătăcire în oraşele noi, oameni înţelegători, amuzanţi şi prietenoşi. Ba mai mult decât atât, germanilor le place să călătorească. Mult! Si stiu ca hiking-ul nu se face pe tocuri sau in şlapi si nici  gunoiul nu se aruncă in bătaia vantului.  Şi dacă ar fi să trag linie sub toate aceste calităţi, şansa mi-a scos în cale oameni deosebiţi şi care m-au făcut să îmi şterg total din cap ideea ‘neamţului rece’.

7 ‘One of the world’s most bike friendly cities’. Potrivit ‘Copenhagenize Index 2015’, Berlin şi Hamburg sunt în lista oraşelor ai căror oameni sunt adepţii pedalatului şi nu ai cumpărării unui vehicul pentru fiecare membru al familiei. Inainte sa intru la stagii dimineata, asteptam pe holul spitalul inca vreo 5-10 minute; şi desi trecuserâ câteva luni bune, de fiecare dată eram la fel de uimită când vedeam doctori care veneau la spital cu ghiozdanul in spate şi casca de la bicicletă intr-o mână. Si realizam ca oamenii aceia, deşi au suportul financiar necesar pentru a avea o masină, aleg un mijloc de transport mai ‘ordinar’: bicicleta. Mie personal oamenii mi s-au părut mult mai fericiti aşa, mai modeşti, cu bicicleta cu coşulet…şi mai sănătosi dacă tot veni vorba.

 

20150716_183

8 Castelele . Trecând peste magia târgurilor de Crăciun, Germania deschide porţile unui alt tărâm de poveste: castele incojurate de peisaje care îţi vor tăia respiraţia. Neuschwanstein este şi printre cele mai celebre, fiind şi sursă de inspiraţia pentru castelul “construit” de Walt Disney în “Frumoasă din pădurea adormită”, iar printre alte astfel de minunăţii se mai numără şi Zwinger-ul din Dresda sau Palatul de la Sanssouci.

20150726_143715

20150726_143744

20150726_154835

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s