Scurt ghid de iniţiere ȋn ‘ale Belgiei’

Studiam amănunțit harta Europei pentru a mă decide asupra unui alt loc care să mă găzduiască pentru un city break, când am decis că Brussells este cea mai bună idee. Pentru destinaţia Brussels, cei de la WizzAir au nişte oferte excelente din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara. Cu puţin noroc şi fără o dată prestabilită, poţi găsi şi zboruri care nu te vor ajunge mai mult de 64 de lei.

Când hotărâsem că Belgia urma să fie următoarea mea oprire, planul îmi era destul de concis: Brussels şi… da, în mare parte doar Brussels; însă pe măsură ce încercam să îmi fac temele pentru viitoarea călătorie, am realizat că Belgia este o ţară extrem de uşor de vizitat (oare ce-mi puteam dori mai mult?). Asa, că am iscodit cât mai multe surse legate atât de rute, durata călătoriilor cât şi alternative ieftine de deplasare dintr-un punct în altul, până când am dat verdictul: distanţele dintre oraşe sunt perfecte pentru a îţi permite să fii ceva mai mult decât veşnicul “Turist de Capitală”.

Că să îţi faci uşor o idee, am sintetizat pe o harta timpul aproximativ între unele dintre principalele oraşe care atrag turiştii în Belgia.

map

Faptul că biletele de tren în unele ţări că Germania, Anglia şi nu numai sunt o piază rea pentru portofel nu mai este de foarte mult timp un secret. Aparent, Belgia mi-a mai oferit o surpriză şi mi-a deschis porţile către minunatul şi mult râvnitul tărâm al ‘Biletelor de Tren Accesibile’, iar dacă ai sub 26 de ani eşti bucurosul cumpărător al biletelor la juma’ de preţ! Well, isn’t Belgium a sweetheart?

Pentru a îmi achiziţiona biletele de tren, totul a fost extrem de simplu şi rapid. Aici, am găsit absolut toate informaţiile de care am avut nevoie; biletele le-am cumpărat online, le-am primit pe e-mail şi le-am printat înainte de a pleca. De asemenea, se pot lua foarte uşor chiar de la automatele din fiecare gara, însă orice ar fi, NU te gândi nicio clipă să cumperi bilete direct de la controlor deoarece preţul este aproape dublu, iar asta se aplică şi în cazul biletelor de autobuz!

Spre exemplu, dacă vrei să cumperi un bilet Brussels-Ostend şi ai sub 26 de ani, nu trebuie decât să alegi opţiunea Go Pass 1

bilet

şi pentru toate călătoriile, indiferent de oraşul din Belgia pe care alegi să îl vizitezi vei plăti doar 6 €! Pentru adulţi, preţul se calculează diferit (alegi varianta StandardTicket) dar este foarte util să ştii că în timpul weekendului (Weekend Ticket Internet) pentru toate călătoriile dus-întors, începând de vineri 7pm până duminică, trebuie să scoţi din buzunar doar jumătate de preţ, indiferent de oraşul ales.

Odată ce ti-ai pus la punct detaliile legate de transport şi cazare, iată câteva ponturi de care ar trebui să ţii cont pentru o viitoare excursie in Belgia:

1. Interesează-te din timp de Free city tour-ul fiecărui oraş. Adresa de întâlnire, programul, durata şi inclusiv părerile celor ce au fost deja le veţi găsi cu uşurinţă pe internet, in funcţie de compania care organizează turul.

2. Mergi la Biroul de Informaţii pentru turişti din fiecare oraş. Vei găsi acolo zeci de hărţi, ghiduri, pliante şi oferte speciale pentru turiști. Toate acestea m-au scutit de banii aruncaţi pe hărţi de la micii comercianți şi am putut cere informaţii legate de anumite oferte pentru bilete de intrare sau spectacole. Info point-urile sunt extrem de utile, bogate în materiale, iar angajaţii sunt impecabil puşi la punct. Un lucru absolut minunat pe care l-am descoperit în Belgia au fost hărţile Use It! O să ţi se lipească de mâna şi o să vrei să le colectionezi pe toate, iar că bonus, au tot felul de secrete şi sfaturi venite direct de la localnici, iar eu una am fost extrem de mândră de mică mea descoperire.

3. NU îţi uită umbrela;

4. Pregăteşte-te să te îngraşi! Waffele belgiene peste care se vor scurge tot felul de toppinguri care mai de care mai deliciose şi mai colorate, îţi vor face cu ochiul din mai toate vitrinele. În Brugge sunt şi printre cele mai scumpe, aşa că dacă nu este singurul oraş pe care îl vizitezi încearcă să mai înghiţi în sec şi să îţi faci toate poftele în celelalte locaţii. Aceeaşi regulă se aplică şi dacă vrei să cumperi ciocolată sau alte cadouri şi suveniruri pentru acasă;

20150531_152659

5. Alege din cele mai mult de 900 de sortimente de bere. Printre cele mai des recomandate de către localnici sunt: Lambic, Kriek, Delirium Tremens, Trappist, Tripel şi Kwak, bere cevine la pachet cu un pahar… puţin mai neobişnuit. Această este oricum, doar o lista mult mult prea scurtă din tot ceea ce poţi găsi de fapt într-unul din magazinele de băuturi care seamănă cu un veritabil muzeu dedicat berii. Dacă organismul tău se numără printre cele mai …’sensibile’ la alcool, uită-te cu atenţie pe etichete pentru că unele beri ajung până la 12% concentraţia de alcool;

beer

6. Încearcă să îţi pui în rucsac doar strictul necesar. Poate acesta este un sfat de care mulţi încearcă să ţină cont înainte să plece undeva şi puţinora le iese dar de dată această dacă vrei să te întorci încărcat cu veritabilele dulciuri belgiene, spaţiul este cu siguranţă ceva de care vei avea acută nevoie… mai ales că sunt aproape sigură că nimeni nu se va rezumă la un singur fel de ciocolată.

7. Dacă ajungi până în Brugge, merită să îţi rupi câteva ore şi câţiva euro pentru un bilet de tren spre Oostende. Am descoperit orăşelul din întâmplare, în trenul ce mă ducea spre Brugge, când am realizat că dacă Oostende este capătul de linie ar trebui să fie şi cel care se bucură de ieşirea la Marea Nordului. O abatere de câteva ore, care a fost cu adevărat o încântare pentru ochi şi suflet

20150528_124948

Nu am ştiut cu adevărat ce mă aşteaptă atunci când am ales Belgia. Auzisem doar păreri despre cât de murdar este Bruxelle-ul şi despre cât de frumos este Brugge-ul dar am încheiat călătoria iremediabil îndrăgostită de această ţară atât de frumoasă, cu toate orăşelele acelea mici desprinse parcă din poveşti, cu toate clădirile ce păstrează arhitectură veche şi cu tot romantismul ce pluteşte în aer. Şi până la urmă, cum să nu iubeşti ţară ale cărei simboluri sunt: waffele, cartofii prăjiţi, berea şi ciocolată? Eu una nu prea văd nicio cale de scăpare….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s